Saturday 14 March 2015

30 metrov pod vodo, končno!

Kot se za otoško državo spodobi, sva že po enem dnevu v Manili naredila zavoj k »ta pravemu« morju in zelo hvaljeni potapljaški destinaciji – Anilao.  
Anilao je med potapljači znan predvsem kot eden boljših krajev za »muck« potapljanje. Gospod Google pravi, da je takšno potapljanje dobilo ime po sedimentu, ki leži na tleh takega potapljaškega kraja. Ponavadi je to črn pesek, pomešan z odmrlimi koralami, odvrženimi ribiškimi pripomočki in takimi in drugačnimi smetmi, ki jih ljudje radi odvržemo v morje (npr. stare gume, wc-ji, steklenice, pločevinke, itd…).  Ko prvič pomoliš glavo pod vodo, ti ni nič jasno- pravo smetišče.  A ko dobro pogledaš oz. če imaš dobrega vodiča, kaj kmalu ugotoviš, da je tukaj zbirališče zelo nenavadnih morskih bitij, ki jih redko najdeš na koralnem grebenu. Moj opis bi bi bil- hipi plac za ribe oz. druge morske zverinice, ki so si tukaj našle svoj čudoviti »designerski« domek.
Kuku, se ti že iz pločevinke smeji radovedni rakec, riba žaba, pa te poskuša preslepiti svojo varovalno barvo in obliko, da je korala J. V naslednjem trenutku te z leve preseneti želva, ki je pravkar priplavala iz potopljenega debla,  na desni pa že strmiš v ribo škorpijonko, ki komaj čaka, da bi se kakšen nedolžen plen ulovil na njene bodice.  Skratka, komaj se zadržujem, da ne plavam z odprtimi usti, Gašper pa je polno zaposlen z lovljenjem ravnotežja za podvodno fotografijo. Po dveh potopih si oblizneva prste- odličen začetek po letu in pol pavze od zadnjega potapljanja. Na nočnem potopu naju sicer pošteno nazebe, vendar vredno vsake kurje kože. S številom hobotnic, ki sva jih videla na tem potopu, bi lahko nahranila pol vasi!
Anilao naju je uničil še z eno posebnostjo. Na kraj potopa se nismo peljali s čolnom, vendar z omiljenim lokalnim prevozom- triciklom (motor s prikolico).
Aja in če še potapljaška podrobnost- mesto potopa- Secret bay!  Po najinih dosedanjih izkušnjah se enakovredno kosa z Lembeh Strait, Indonezijo. Če pa nisi potapljač, ne hodi v Anilao, ker ni kaj videt in počet! Zaradi bližine Manile, pa so cene prenočišč nabite, kot bi to bil eden najlepših krajev na svetu!









2 comments:

marjeta said...

Čestitam za fotke! Upam, da sta v morje odvrgla vsaj kako pločevinko ali strgan štumf, da popestrita ambient za naslednje obiskovalce..srečno pot še naprej

Unknown said...

Marjeta, a nisi vidla, da je Tina nekaj "pustila" na podvodnem Wc-ju... (a prav razumem sliko?)