Wednesday 21 April 2010

Hribovska plemena vzhodne Burme

Gospa iz plemena Akha

Kljub temu, da smo skoraj na 2000m in je ura sele 8.30 nam sonce ne prizanasa. Temperatura je krepko cez 30 stopinj, a mi se ne damo. Po dveh urah in pol hoda prispemo do cilja. Vas plemena Lahu Shi.

Cez hribe in doline

Vas plemena Lahu Shi

V hisi

Skrbna starejsa sestra

Vascani nas iz daljave nezaupljivo opazujejoin se sreca, da je z nami vodic Leng, ki v lokalnem jeziku spregovori par stavkov in tako predre led.

Nas vodic Leng

Otroci kmalu pripeljejo pomocnika sefa vasi, ki nas povabi v svojo hiso. Po zacetnem nelagodju in opazovanju drug drugega se ozracje nekoliko sprosti in moski v hisi vrzemo debato. Tina in Lea zunaj zabavata otroke. Z Juretom se spogledava ob vprasanju enega izmed sogovornikov: "Koliko casa je potrebno hoditi do vase vasi?" Po hitrem izracunu oceniva, da bi potrebovala cca. 1 leto. Sledi zacudenje in novo vprasanje: "Kaksen je vas recept za pripravo skrzatov?" Razocarano ugotovijo, da jih bodo morali pripravljati tako kot zadnjih 2000 let, ker niso na nasem jedilniku.

Namesto bonbonov skrzati

Medtem zenski del odprave opazuje 10 letno deklico, ki skrbi za svojega mlajsega bratca. Ta se je namrec ravnokar pokakal, pa ne v hlace (ker jih nima), ampak kar na tla. Res se ne spodobi, da bi se pred hiso bohotila diseca klobasa. Nic lazjega! Starejsa sestra poklice pse, ki jo pomalcajo kot najvecjo specialiteto. In ko psi za desert se polizejo malckovo rit, kar onemimo.

Brezhlacnik in hlacnik

Po dobrih 2 urah se poslovimo in jo mahnemo na sosednji hrib. Ko prispemo v naslednjo vas, se vsi otroci in zenske poskrijejo v hise, k nam pa pristopi moski. Vaski saman nasemu vodicu razlozi, da je pred kratkim v vasi umrla zenska, ki so se jo polastili zli duhovi. Vascani so se zato odlocili, da svojo vas premaknejo na sosednji hrib. Ne zelijo, da jih obiscemo v novem prebivaliscu pred obredom izgona duhov, zato se pocasi odpravimo v dolino v nam znani svet. Vsak pri sebi razmislja ali so dogodki danasnjega dne resnicni ali se bo za ovinkom prikazal zli duh, ki nas bo pregnal iz sanj.

Pleme Eng

Sef plemena Eng s svojo doma izdelano pusko




Pleme Akhu

Tkanje obleke gospe plemena Palaung

Na trznici

Lepoticka plemena Taung Yo

Voda ne pritece iz pipe ampak jo je potrebno prinesti iz bliznjega samostana


Na trekingu od jezera Inlay do Kalawa smo prespali kar v budisticnem samostanu

Tezasko delo plemena Pa-O. Kje pa so pubeci?

So sli v samostan k daritvi.


Tradicionalni ribolov plemena Intha na jezeru Inlay

Obdelovanje plavajocih vrtov na jezeru

To je le eden izmed utrinkov nasega odkrivanja province Shan, ki nas je popolnoma ocarala. Bo treba nazaj, ko bodo generali dovolili potepanje po ostalem delu drzave. Ali kot bi rekel Jure, to je to za ta dnar!

4 comments:

Unknown said...

Dobro jutro! Ravnokar sem razmisljala, da vaju ze dobro leto ni tu, pa se vedno odkrivata nove in nove dezele, neznane odmaknjene koticke... Pri nas priprave na brucovanje v polnem teku. Se se spomneta nasega? Metoda kot cesarja in prileznice, ki ga hladijo z listi, ko pripeljemo device (brucke) pred njega... ja, pri enih mojih sodelavcih je spomin na nase brucovanje se ziv (pravi, da je bil eden od boljsih in worth remembering). LP

marjeta said...

Hej!Spet super slike! Kaksni nori kraji! Ja, imata prav, res bi bilo fajn se tole dezelico precekirat. Ko sem brala in gledala slike mi je skoraj palacinka padla na ekran.Pogresam Azijo! No, uzivajta se naprej LPM

Špela said...

joooooj, kaj mi vidva delata s temi posti!! Vedno več planov in želja v moji glavi :) lepo se mejta!!

Unknown said...

Vceraj imeli brucovanje, vetkote se vedno podeljujejo (letos so bili to kravji zvonci). Srecala en kup sosolk (Alja, Tanja - aventis, Majda, Kristina Porenta, Celinskova), same razlicne zivljenjske after study zgodbe, za namecek pa se direktorico VURS-a...

Kje sta vidva?