Monday 7 September 2009

Magicni Rapa Nui

Sediva v kaficu na Tongi in poskusava strniti utrinke iz Velikonocnega otoka. Devet dnevna pravljica se je podaljsala za en dan, saj se je pokvarilo letalo in sva tako dobila se en dan razvajanja v hotelu na racun Lan Chile. Kdo bi se pritozeval. Da pa je bil zakljucek popoln sva z otoka odletela v bussines razredu. Kaj naj receva, tega razkosja bi se clovek z lahkoto navadil- sampanjec za uvod, potem nadaljevanje z dobrim cilenskim vinom, menijem po izbiri in masazo v stolu, ki se z lahkoto spremeni v udobno posteljo.
Pa da se vrneva na otok, Rapanui, kot ga imenujejo domacini. Je eden najbolj izoliranih poseljenih krajev na svetu. Najblizja zelenica raste 3700 km dalec, tako si je kar tezko predstavljat, da ta otok se vedno pripada k Juzni Ameriki. Seveda bolj na papirju, saj so vzdusje, ljudje in kultura cisto polinezijski. Najvecja znamenitost otoka so seveda Moai- ogromni kamniti kipi, katerih zgodovina je se vedno zavita v megleno tancico. Moai naj bi upodabljali visoke predstavnike takratne civilizacije in varovali otok pred sovrazniki. Na otoku jih je okoli 800, najvecji so visoki tudi do 21m. In kako so te kipe premikali po otoku pred 2000 leti? Legenda pravi, da so Moai lahko hodili....
Moai,unikatna polinezijska kultura, izoliranost in posebna energija na otoku naju ni pustila hladne. Skupaj sva ugotovila, da raj ne more biti dalec! Sicer pa tudi slike povedo svoje.


Polinezijski ljubimec...

Najlepsa plaza na otoku- Anakena

Moai

Se enkrat Moai

Najstevilcnejsi prebivalci otoka



Najvisji vrh otoka- 501 m

Tovarna Moaiev

Spet Moai

Hmm...teh Moaiev je pa res veliko!

Mister Moaiev

Na vulkanu

Strasten polinezijski plesalec

Brhka predstavnica otoka

Tuna na zaru iz domace kuhinje

Ahhhhhh...

Priprave na polet v bussines razredu

6 comments:

Sonja said...

he he, banda uživaška.
očitno je da se imata super.

gašper kak so pa tebe spustili z otoka s tole tvojo čupco?

lepe slikice.

Unknown said...

kako sta se sploh odločila zapustiti ta rajski otok? A sta kakšnega Moaija uspela prešvercati v prtljagi, hihi...

Unknown said...

Faus! Zelo!
Ajd, uzivajta, Darja

Unknown said...

Faus! Zelo!
Ajd, uzivajta, Darja

Unknown said...

Ob prebiranju vajinega potopisa vedno znova začnem pripravljati načrte kam bomo ZARES še morali iti...ko Aljaž in tadrugi(a) malo zrasteta.
Srečno še naprej! In še veliko navdihov, prosim...
Katja

Unknown said...

zdravo, mene sicer ne poznata (nasla sem vaju prek marjetinega bloga), ampak se kar moram oglasit, ko berem, da sta na tongi....s fantom sva bila letos cez novo leto, definitivno se se vrneva tja :))
pravi timing imata! vaju prebujajo kiti??
pozdravita mi friendly island pa SRECNO na poti naprej !!! (gresta potem se na NZ in v Avstralijo?)

aja, fejst slikce mata, se tudi pozna kilometrina :)

vaju se kaj preberem,
petra p